İkasd Facebook İkasd Twitter İkasd Instagram İkasd Youtube İkasd Vimeo English

16. Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh


Türkiye G20 Zirvesi / Antalya..
15 Aralık 2015 T.C.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde 3 kıta – 10 şehir – 9 ülke de gerçekleştirilmeye devam eden ‘’16. Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh’’ sergisi 15-16 Kasım 2015 tarihlerinde Antalya da gerçekleştirileşen G20 zirvesinde sergilendi.

Osmanlı devletinin Yüzlerce yıl hakimiyetini sürdüğü topraklarda bıraktığı medeniyet, kültür ve sanat, bugün bile incelenmekte, izlenmekte ve izleyicileri derinden etkilemektedir. Tüm dünyayı doğrudan etkileyen Osmanlı medeniyetinin sanatındaki zerafet, zevk ve nezaket büyük hayranlıkla izlendi ve izlenmeye devam etmektedir.

İlhanlık, yetiştirdiği ve barındırdığı farklı ırk, din ve dile mensup insanlara değer vermiş, değerli kılmıştır. Bu zenginlik ise kültürel verimliliğe yansımıştır. Böyle bir uygarlığın içinde yetiştirilen, değer verilen önemli bir şahsiyet. ‘’Nasuh bin Karagöz bin Abdullah el Bosnavi’’ yani ‘’Matrakçı Nasuh.’’

Ölümünün 450.yılı münasebeti ile Matrakçı Nasuh, UNESCO tarafından ‘’Anma ve kutlama yıldönümleri’’ kapsamına alınmıştır.

Çini sanatçısı Sevim Ersoy’un liderliğinde 12 bayan sanatçının, ‘’16.Yüzyıl dâhisi Matrakçı Nasuh’’un doğu seferlerini anlattığı, ‘’Beyan-ı Menazil-i Sefer-i Irakeyn’’ ve batı seferini anlattığı ‘’Tarih-i Feth-i Şikloş Estergon İstol-Belgrad’’ eserlerinde resmettiği güzergahlardan ve yazdığı beyitlerden yapılan seçki tüm zamanlarda değerini kaybetmeyen klasik sanatlarımızdan çini ve hat sanatına aktarılmıştır.

Küratörlüğünü Beste Gürsu’nun yaptığı sergi 15 / 16 Kasım 2015 tarihleri arasında Türkiyenin ev sahipliğinde Antalya da gerçekleştirilecek G20 kapsamında Regnum Otel’de sergilenmiştir.

PROJE: İKASD İstanbul Kültürlerarası Sanat Diyalogları Derneği / KÜRATÖR : Beste Gürsu ÇİNİ SANATÇILARI: Sevim Ersoy - Deniz Mutlu Erdoğan - Ebru Şengül - Erman Özcan- Fatma Çakır – Günseli Devrim – Muhterem Pakyürek – Sibel Dileksiz - Sibel Gürgener – Yeşim Ufukşen / HATTAT Hülya Cansız Gür – RESSAM Sema Bicik..
İKASD - İstanbu Kültürlerarası Sanat Diyalogları Derneği
© 2015 - 2019, Tüm hakları saklıdır.