İkasd Facebook İkasd Twitter İkasd Instagram İkasd Youtube İkasd Vimeo English

Aboz Hado


Gallery Art and Life / İstanbul..
4 Nisan - 5 Mayıs 2016 ABAZ HADO

“Tiran’da Yağmur”
04.04 / 05.05.2016
Gallery Art and Life

Arnavut sanatçı Dr.Abaz Hado “Tiran’da Yağmur” sergisi ile ilk kez İstanbul’da...

Plastik sanatların farklı disiplinlerinde eserler üreten Dr. Abaz Hado, ‘’Tiran da yağmur’’ temalı linol baskı eserleri ile ilk kez Gallery Art&Life’ da sanatseverler ile buluşuyor.

Sanatçı kimliğinin yanı sıra aktif politik kimliği ile Arnavutluk Kültür Bakanı Yardımcılığı görevini tamamladıktan sonra 2015 yılı itibari ile Tiran Belediye Başkanı Yardımcılığı görevini yürüten Dr.Abaz Hado’nun sergisi İKASD ( İstanbul Kültürlerarası Sanat Diyalogları Derneği) Türkiye Arnavutluk Kültürlerarası Sanat Diyalogları kapsamında 4 nisan / 5 mayıs 2016 tarihleri arasında sergilenecektir.
Serginin Küratörü Beste Gürsu, Dr. Abaz Hado’nun eserlerindeki güçlü algıyı ‘‘… yağmur altında, kilisenin çanını çalan papaz, caminin minaresinde akşam ezanını okuyan imam, koşuşturan erkek, kadın, çocuk… Kimi şemsiyeli, kimi şemsiyesiz. Hepsi biraz ıslak… Ama hepsi de aynı şehre, Tiran’a ait. Hiçbir eser onunkiler kadar yalın anlatmaz o şehri; hiçbir yüz onun çizgilerindeki kadar doğal bakmaz sağanak altında.

Linolyum’un üzerine Tiran’ı, insanlarını, yağan yağmuru sabırla işler Abaz Hado. Mürekkebi yüklerken linole, siyahın en koyusu, beyazın en safına karışır. Boyası kağıda dokununca’da ‘’Tiran'da yağmur’’ yağar. Sınırları, sözleri aşar, …. ‘’ diye anlatmaktadır. Sergi tasarımı Sinan Eren Erk tarafından gerçekleştirilen sergi 5 mayıs 2016 tarihine kadar Gallery Art&Life da izlenebilir.

Dr. ABAZ HADO

1983 yılında Instituti I Larte e Arteve’de Anıtsal Resim bölümünde lisansını tamamladı. 1986 yılında Instituti I Larte e Arteve’de Sanat Eleştirmenliği programında yüksek lisans yaptı. Qendra e Studimeve Albanologjike’de doktorasını tamamladı.

1983 – 1997 tarihleri arasında Liceu Artistik "Jan Kukuzeli" ‘de Yüksekokul Öğretim Görevlisi olarak görev yapan sanatçı, 1997 – 1999 yıllarında Instituti i Larte i Arteve’de Misafir Profesör olarak eğitim verdi. 2002 – 2005 tarihlerinde Galeria Kombetare e Arteve’de Yönetici ve Genel Müdür olarak görevine devam etti. 2005 – 2007’de EDISUD SPA Gazeta Shqiptare’de Tanıtım Müdürlüğü yaptı. 2009 yılında Qendra Kulturore e Forcave te Armatosura’da Sanat Yöneticiliği görevine bir sene devam etti. 2012’de Ministria e Turzimit, Kultures, Rinise dhe Sporteve’de Kültür Bakanı Yardımcılığı yapan sanatçı, Tiran Belediye Başkan Yardımcısı olarak görevine devam etmektedir.

Arnavut ve uluslararası sanat kolleksiyonlarında eserleri yer alan, birçok Bienal, Trienal, Workshop ve karma sergilere katılan, Dr.Abaz Hado, Arnavutluk’un başkenti Tiran’da, Durres, Japonya, Hollanda ve Avusturya’da birçok kişisel sergi açmıştır.

1989 -Ljubljana, Slovenya / 1999 - Linol Baskı Festivali , Romanya / 1990 - Linol Baski ile Portre Bienali, Bosna-Hersek / 1991 - Uluslararasi Baskı Bienali, Bulgaristan / 1993 - 20. Uluslararasi Bienal, Ljubljana, Slovenya 1994 - Uluslararasi Grafik Sanati Trienali, Bitola, Makedonya / 1994 - 14. Uluslararasi Cadaques Minyatür Baskı, İspanya / 1996 - Uluslararasi Bienali, Polonya / 1997 - Uluslararasi Baski, Portland Sanat Müzesi, A.B.D. / 1995 - Uluslararasi Tokyo Sergisi Minyatür Baskı Trienali, Tokyo / 1997 - Uluslararasi Cadaques Minyatür Baskı, İspanya / 2002 - 22. Uluslararasi Cadaques Minyatür Baski, İspanya / 2001 - Uluslararasi Minyatür Grafik ve Resimler, Piza, İtalya / 2002 - 2. Küçük Ölçekli Resim ve Baski Resim Bienali, İsveç / 2002 - 4.Uluslararasi Bienal, Polonya / 1994 - 1. Cheju Uluslararası Baskı Sanatı Festivali, Güney Kore / 1992 - 1. Uluslararasi Grafik Bienali, Hollanda

AÇILIŞ: 4 Nisan 2016 Pazartesi SAAT: 18.00
GALLERY ART&LIFE Güneşli Sk. No:33 Cihangir 34433 Beyoğlu/İstanbul
DETAYLI BİLGİ İÇİN : Çise Babataşı / Galeri Sorumlusu
+90 0212 293 91 50 (pbx)

16. Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh

25.05.2016 - 12.06.2016 Avusturya / Kunst Historisches Museum Wien Neue Burg Ephesos Museum
İKASD İstanbul Kültürlerarası Sanat Diyalogları Derneği tarafından hazırlanan ve T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde 3 kıta, 9 ülke, 10 şehirde gerçekleştirilen, ‘’16.Yüzyıl dâhisi Matrakçı Nasuh’’ projesi, 25 Mayıs 2016 tarihinde ilk kez Avusturya Kunst Historisches Museum Wien Neue Burg Ephesos Museum’ da

‘’16. Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh’’ sergisi Viyana’da sanatseverlerle buluşuyor...

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, İKASD İstanbul Kültürlerarası Sanat Diyalogları tarafından projelendirilen ‘’16.Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh’’ sergisi Saraybosna, Belgrad, 2015 G20 Antalya zirvesi ve İstanbul’dan sonra, 25 Mayıs/12 Haziran 2016 tarihleri arasında T.C.Viyana Büyükelçiliği ve Viyana Yunus Emre Enstitüsü işbirliği ile Viyana’da sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.

Küratörlüğünü Beste Gürsu’nun yaptığı projede, çini sanatçısı Sevim Ersoy’un liderliğinde çini panolara aktarılan 30 adet güzergah minyatürleri ile nakkaş Matrakçı Nasuh’u; Eserlerinde yer alan beyitleri ile Şair Matrakçı Nasuh’u; Beyitlerden seçkiler ile yazılan 10 adet divani levha’da hattat Matrakçı Nasuh’u; vasıflarından bir kaçının çağdaş bir yorumla tuvale aktarıldığı, 1 adet tablo’da ressam, matematikçi ve silahşör Matrakçı Nasuh’u 12 bayan sanatçı, toplam 41 eser ile anmak, anlatmak ve aktarmaktadır.

Proje kapsamında, Topkapı Sarayı revan yazması 1272 nolu Matrakçı Nasuh ‘’Tarih-i Sultan Bayezid’’ eseri Klasik Türkçeden aktarılmış ve Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu tarafından tıpkı basım olarak yayınlanmıştır. T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü ‘’Matrakçı Nasuh’’ anısına özel olarak ‘’XVI. Yüzyıl Türk Musiki’’ albümü, PTT.A.Ş. Matrakçı Nasuh özel anma pulu ve kartpostalı, UNESCO Türkiye tarafından da proje kataloğu yayınlamıştır.

Ölümünün 450.yılı münasebeti ile Matrakçı Nasuh, UNESCO tarafından ‘’Anma ve kutlama yıldönümleri’’ kapsamına alınmıştır.

T.C. Başbakanlık Tanıtma Fonu, T.C. Dış İşleri Bakanlığı, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, UNESCO Türkiye Milli Komitesi, Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu, Yunus Emre Enstitüsü, PTT A.Ş, Daily Sabah, A Haber, Sabah, Art and Life Production, İnsanveSanat, CC Tercüme desteği ve Global İletişim ortağı Anadolu Ajans ile 3 kıta, 9 ülke, 10 şehirde gerçekleştirilecek proje Viyana’dan sonra Tokyo, Budapeşte, Roma, Washington ve son olarak Ankara da gerçekleştirilecektir.

25 Mayıs 2016 Çarşamba günü Viyana Kunst Historisches Museum Wien Neue Burg Ephesos Museum’ da gerçekleşecek açılış programında, M.Sinan Genim tarafından ‘’Matrakçı Nasuh ve Haritaları’’ konulu konferans ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü İstanbul Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu tarafından ‘’16.Yüzyıl Türk Musıkisi’’ dinletisi gerçekleştirilecektir.

Sergi 25 Mayıs/12 Haziran 2016 tarihleri arasında Viyana Kunst Historisches Museum Wien Neue Burg Ephesos Museum’ da izlenebilir.

PROJE: İKASD İstanbul Kültürlerarası Sanat Diyalogları Derneği / KÜRATÖR : Beste Gürsu ÇİNİ SANATÇILARI: Sevim Ersoy - Deniz Mutlu Erdoğan - Ebru Şengül - Erman Özcan- Fatma Çakır – Günseli Devrim – Muhterem Pakyürek – Sibel Dileksiz - Sibel Gürgener – Yeşim Ufukşen / HATTAT Hülya Cansız Gür – RESSAM Sema Bicik..
İKASD - İstanbu Kültürlerarası Sanat Diyalogları Derneği
© 2015 - 2019, Tüm hakları saklıdır.