İkasd Facebook İkasd Twitter İkasd Instagram İkasd Youtube İkasd Vimeo English

16.Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh


Roma Societa Geografica İtaliana’da..
5 - 28 Temmuz 2017 İtalyan sanatseverler, 16.Yüzyıl dahisi Matrakçı Nasuh’un minyatürleriyle Osmanlı’nın İtalya seferlerine tanıklık ediyor.

T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde “İKASD İstanbul Kültürlerarası Sanat Diyalogları Derneği”
tarafından projelendirilen “16. Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh “ projesi sekizinci durağı Roma’da…
‘Matraki Bir Osmanlı Yıldızı‘‘ Belgesel filmi ilk gösterimi ve ‘‘Matrakçı Nasuh‘‘ sergisi
5 Temmuz 2017 tarihinde Societa Geografica İtaliana’da sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, İKASD İstanbul Kültürlerarası Sanat Diyalogları tarafından projelendirilen ‘’16.Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh’’ sergisi Saraybosna, Belgrad, 2015 G20 Antalya zirvesi, İstanbul, Viyana, Tokyo ve Paris’den sonra, 5/28 Temmuz 2017 tarihleri arasında Roma’da sanatseverler ile buluşuyor.

Avrupa’nın en önemli harita arşiv ve kütüphanesine sahip ‘‘Societa Geografica Italiana Vakfı‘‘ 150.yılı kutlamaları kapsamında ‚’16.Yüzyıl dahisi Matrakçı Nasuh‘‘ projesine ev sahipliği yapıyor.
Proje kapsamında hazırlanan‚ ‘Matraki Bir Osmanlı Yıldızı‘‘ belgesel filmi ilk kez Roma da gösterilecektir. 28 Temmuza kadar sürecek ‚‘Matrakçı Nasuh‘‘ sergisi ise tarihi bir kütüphanede, kitapların arasında yerini alacaktır.

Küratörlüğünü Beste Gürsu’nun yaptığı proje sergisinde, Nakkas¸ Sevim Ersoy’un liderliğinde, 12 kadın sanatçı Matrakçı Nasuh'un ‘’Beyan-I Menazil Sefer-I Irakeyn’’ ve Tarih-I Feth-I Şikloş Estergon ve İstol Belgrad’’ eserlerinde yer alan doğu ve batı seferi şehir haritalarından yapılan seçkiyi bire bir çini levhalar üzerine, Matrakçı'nın beyitlerinden yapılan seçki ise divani hat levhalara, modern bir yorumla da vasıflarının bir kaçının tuvale aktarıldığı toplam 41 eser dünyaya ya tarihimiz ve sanatımızı aktarmaktadır.
Tarihimizin gizli kalmış dehalarından Nasuh'un meziyetlerini sanatın farklı disiplinlerinde anlatırken, izleyici Matrakçı'nın minyatürleri aracılığıyla ile seferlerin rotalarını onunla birlikte takip edebilecek, Osmanlı İmparatorluğu'nun dönemsel olarak 16.Yüzyılını hem sanatsal hem kronolojik hem de siyasi anlamda bu sergiyle keşfetme şansına sahip olacaktır .
Projenin kalıcılığını sağlamak amacı ile proje kapsamında, Topkapı Sarayı revan yazması 1272 nolu Matrakçı Nasuh ‘’Tarih-i Sultan Bayezid’’ eseri Klasik Türkçeden aktarılmış ve Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu tarafından tıpkı basım olarak yayınlanmıştır. T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü ‘’Matrakçı Nasuh’’ anısına özel olarak ‘’XVI. Yüzyıl Türk Musiki’’ albümü, PTT.A.S¸. Matrakçı Nasuh özel anma pulu ve kartpostalı, UNESCO Türkiye tarafından da proje kataloğu yayınlamıştır. T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü desteği ile Art and Life Production tarafından "Matraki: Bir Osmanlı Yıldızı‘‘ belgeseli hazırlanmıştır.

Ölümünün 450.yılı münasebeti ile Matrakçı Nasuh, UNESCO tarafından ‘’Anma ve kutlama yıldönümleri’’ kapsamına alınmıştır.

T.C. Başbakanlık Tanıtma Fonu, T.C. Dış İşleri Bakanlığı, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNESCO Tu¨rkiye Milli Komitesi, T.C. Vatikan Büyükelçiliği, Roma Kültür ve Tanıtma Müşavirliği, Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu, PTT A.S¸, Daily Sabah, A Haber, Sabah, Art and Life Production, İnsan ve Sanat, CC Tercüme, ve Global İletişim ortağı Anadolu Ajans ile 3 kıta, 9 ülke, 10 şehirde gerçekleştirilen proje 8.durağı Roma’dan sonra Vaşington’ da, 10. Ve son durağı Budapeşte gerçekleştirilecektir.

Sergi 05 – 28 Temmuz 2017 tarihleri arasında Societa Geografica İtaliana’da izlenebilir.
PROJE: İKASD İstanbul Kültürlerarası Sanat Diyalogları Derneği
SERGİ: KÜRATÖR Beste Guürsu ÇİNİ SANATÇILARI Sevim Ersoy - Deniz Mutlu Erdoğan - Ebru Şengül - Erman Özcan- Fatma Çakır – Günseli Devrim – Muhterem Pakyürek – Sibel Dileksiz - Sibel Gürgener – Yeşim Ufukşen / HATTAT Hülya Cansız Gür – RESSAM Sema Bicik
BELGESEL FİLM: MATRAKİ Bir Osmanlı Yıldızı‘‘ Yönetmen Ali Sina Gürsu
PROGRAM :
05.07.2017 Çarşamba
SOCIETA GEOGRAFICA ITALIANA
Palazzetto Mattei Villa Celimontana – Via della Navicella 12 – Roma
Açılış Konuşması 06:30pm
Gala : ‘’Matraki Bir Osmanlı Yıldızı’’ film gösterimi 06.40pm
Kokteyl: 07.40pm
DETAYLI BİLGİ:
İSTANBUL :
İKASD İletişim / Tel: +90 212 293 91 50 (pbx) / Gsm: +90 544 496 39 59 / Email: info@ikasd.org.tr
ROMA :
Tel: 0039 06 487 13 93 Email: press@turchia.it..
İKASD - İstanbu Kültürlerarası Sanat Diyalogları Derneği
© 2015 - 2019, Tüm hakları saklıdır.