İkasd Facebook İkasd Twitter İkasd Instagram İkasd Youtube İkasd Vimeo English

16. Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh


Macaristan Ulusal Müzesin’de..
22 Kasım - 28 Aralık 2017 Macaristan, 16.Yüzyıl dahisi Matrakçı Nasuh’un minyatürleriyle Osmanlı seferlerine tanıklık ediyor.
T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde “İKASD İstanbul Kültürlerarası Sanat Diyalogları Derneği” tarafından projelendirilen “16. Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh sergisi “ T.C. Budapeşte Büyükelçiliği ve T.C.Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA),ev sahipliğinde Macaristan Ulusal Müzesin’de.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, İKASD İstanbul Kültürlerarası Sanat Diyalogları tarafından projelendirilen ‘’16.Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh’’ sergisi Saraybosna, Belgrad, 2015 G20 Antalya zirvesi, İstanbul, Viyana, Tokyo,Paris, Roma, Vaşhington‘dansonra, Kanuni Sultan Süleyman Han’ın vefat ettiği topraklarda,onuncu ve son durağı Budapeşte de22 Kasım / 28 Aralık 2017 tarihleri arasındasanatseverlerin beğenisine sunuluyor.

Proje kapsamında hazırlanan ‚‘Matraki Bir Osmanlı Yıldızı‘‘ belgeseli 22 Kasım 2017 tarihinde, serginin açılışına eş zamanlı olarak Budapeşte de ilk kez gösterilecektir..

Küratörlüğünü Beste Gürsu’nun yaptığı proje sergisinde, Nakkas¸ Sevim Ersoy’un liderligˆinde, 12 kadın sanatçı Matrakçı Nasuh'un ‘’Beyan-I Menazil Sefer-I Irakeyn’’ ve Tarih-I Feth-I Şikloş Estergon ve İstol Belgrad’’ eserlerinde yer alan doğu ve batı seferi şehir haritalarından yapılan seçkiyi bire birçini levhalar üzerine, Matrakçı'nın beyitlerinden yapılan seçki ise divani hat levhalar’a, modern bir yorumla da vasıflarının bir kaçının tuvale aktarıldığı toplam 41 eserdünyaya ya tarihimiz ve sanatımızı aktarmaktadır.

Tarihimizin gizli kalmış dehalarındanNasuh'un meziyetlerini sanatın farklı disiplinlerinde anlatırken, izleyici Matrakçı'nın minyatürleri aracılığıyla ile seferlerin rotalarını onunla birlikte takip edebilecek, Osmanlı İmparatorluğu'nun dönemsel olarak 16.Yüzyılınıhem sanatsal hem kronolojik hem de siyasi anlamda bu sergiyle keşfetme şansına sahip olacaktır .

Projenin kalıcılığını saglamak amacı ile proje kapsamında, Topkapı Sarayı revan yazması 1272 nolu Matrakçı Nasuh ‘’Tarih-i Sultan Bayezid’’ eseri Klasik Türkçeden aktarılmış ve Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu tarafından tıpkı basım olarak yayınlanmıştır. T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü ‘’Matrakçı Nasuh’’ anısına özel olarak ‘’XVI. Yüzyıl Türk Musiki’’ albümü, PTT.A.S¸. Matrakçı Nasuh özel anma pulu ve kartpostalı, UNESCO Türkiye tarafından da proje kataloğu yayınlamıştır. T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü desteği ile Art and Life Production tarafından "Matraki: Bir Osmanlı Yıldızı‘‘ belgeseli hazırlanmıştır.

Ölümünün 450.yılı münasebeti ile Matrakçı Nasuh, UNESCO tarafından ‘’Anma ve kutlama yıldönümleri’’ kapsamına alınmıştır.

T.C. Başbakanlık Tanıtma Fonu, T.C.Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), T.C. Dış İşleri Bakanlığı, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNESCO Türkiye Milli Komitesi,Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu,PTT A.S¸, Türk Hava Yolları, Daily Sabah, A Haber, Sabah, Art and Life Production, İnsan ve Sanat, CC Tercüme,ve Global İletişim ortağı Anadolu Ajans ile 3 kıta, 9 ülke, 10 şehirde gerçekleştirilen projeonuncu ve son durağı Budapeştegerçekleştirilecektir.
22 Kasım 2017tarihinde Saat 17.00’da Macaristan Ulusal Müzesindebaşlayacak açılış programı, Dr.M.Sinan Genim tarafından ‘’Matrakçı Nasuh ve Haritaları’’ sunumu ve ‘Matraki Bir Osmanlı Yıldızı‘‘ belgesel gösterimi ile devam edecektir.

Sergi 22 Kasım / 28 Aralık 2017tarihleri arasında Macaristan Ulusal Müzesinde izlenebilir.

PROJE: İKASD İstanbul Kültürlerarası Sanat Diyalogları Derneği / KÜRATÖR : Beste GürsuÇİNİ SANATÇILARI: Sevim Ersoy - Deniz Mutlu Erdoğan - Ebru Şengül - Erman Özcan- Fatma Çakır – Günseli Devrim – Muhterem Pakyürek – Sibel Dileksiz - Sibel Gürgener – Yeşim Ufukşen / HATTAT Hülya Cansız Gür – RESSAM Sema Bicik

22 Kasım 2017 ÇarşambaSaat: 17:00 İkram & Kayıt
Saat: 17.30 Açılış konuşmaları
Saat: 17.45 Dr. Sinan Genim ‘’Matrakçı Nasuh ve Şehirleri’’
Saat: 18.00 ‘’Matraki bir Osmanlı yıldızı’’ belgesel film gösterimi
Saat: 18.30 Soru / Cevap
Saat: 18.40 Sergi Turu

DETAYLI BİLGİ: Macaristan Ulusal Müzesi Budapeşte /
İKASD İstanbul / info@ikasd.org.tr..
İKASD - İstanbu Kültürlerarası Sanat Diyalogları Derneği
© 2015 - 2019, Tüm hakları saklıdır.