İkasd Facebook İkasd Twitter İkasd Instagram İkasd Youtube İkasd Vimeo English

Piri Reis


Sur Yapı Marka AVM Kültür Sanat’da Bursa..
7 Eylül - 31 Ekim 2017 Ne ilim vardır ki olsun sonu;
Ne insan vardır ki olmasın kusuru.
Piri Reis (1465-1554)

Pîrî Reis’in Dünya Haritası’nın 500. Yıldönümü anısına hazırlanan ‘’Ne ilim vardır ki olsun sonu; Ne insan vardır ki olmasın kusuru.’’ Sergisi Dubrovnik’den sonra 8.durağı Sur Yapı Marka AVM Kültür Sanat’da Bursa halkının beğenisine sunuluyor.

Gelibolulu Piri Reis’in, tam adı Piri Muhyiddin Hacı Mehmed’ tir. Amcası Kemal Reis ile Gırnata’ da Endülüs halkını katliamdan kurtaran denizci olarak da tanınan Pîrî Reis’in Kitâb-ı Bahriye’de anlattığına göre, amcasıyla birlikte İspanya ve Venedik’e ait kale ve sahiller başta olmak üzere 1495’e kadar Akdeniz de bulunmuşlar, sonra Osmanlı Devleti’nin hizmetine girmişlerdir. Osmanlı Kızıldeniz’inde Hint donanması komutanı iken idam edilen Piri Reis’in 1513 yılında yaptığı Dünya Haritası, insanlık tarihinin hatırlanması gereken önemli kazanımlarından biridir.

UNESCO tarafından ‘’Pîrî Reis’in Dünya Haritası’ nın 500. Yıldönümü (1513)’’ anısına anma ve kutlama yıldönümleri arasına alınmıştır.

Projenin, tarihimizde yer alan en önemli geleneksel sanatlarımızdan ‘’çini’’ ile birleşmesi önemli bir bütünlük sağlamıştır. İnsanoğlu yaradılışının üç unsuru olan ateş, toprak ve suyu kullanarak hayatının daimi amaçlarından olan güzelliği yakalamak için zamana meydan okuyan sırlarla kaplı çiniyi yaratıp ölümsüzleştirmiştir.

Türksanat dünyası klasik dönem desenlerinde birtaraftan sadelik içinde güzeli ararken, diğer taraftan yaratılmışdan Yaradan a ulaşmak istemiştir. Küratörlüğünü Beste Gürsu’nun yaptığı ‘’Piri Reis’’ anısına projelendirilen sergi de çini sanatçısı Sevim Ersoy ise çini panolara ve objelere aktardığı desenlerde doğanın ölçülerine ve temel esaslarına sadık kalarak teferruatı atmış,zenginleştirilmiş renk kullanımları ile ‘’Piri Resi’’ haritalarını çiniye aktarmıştır.

‘’Pîrî Reis’in Dünya Haritası’nın 500. Yıldönümü (1513)’’ anısına hazırlanan sergi,bugüne kadar, İstanbul, İzmir,Rijeka, Zagreb, Porec, Zagreb ve Dubrovnik de sergilenmiştir.

Sergi7 eylül / 31 ekim 2017 tarihleri arasındaBursa Sur Yapı AVM Kültür Sanat’ta ücretsiz olarak gezilebilir...
İKASD - İstanbu Kültürlerarası Sanat Diyalogları Derneği
© 2015 - 2019, Tüm hakları saklıdır.