İkasd Facebook İkasd Twitter İkasd Instagram İkasd Youtube İkasd Vimeo English

16.Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh


TBMM Milli Saraylar Dolmabahçe Sarayı Sanat Galerisi / İstanbul..
15 Ocak - 15 Şubat 2016 T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde 3 kıta’da gerçekleştirilen, “İKASD İstanbul Kültürlerarası Sanat Diyalogları Derneği” tarafından hazırlanan ‘’16.Yüzyıl dâhisi Matrakçı Nasuh’’ projesi, ‘’Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’’ ev sahipliğinde Türkiye de ilk defa 15 Ocak 2016 tarihinde İstanbul TBMM Milli Saraylar Dolmabahçe Sarayı Sanat Galerisi’nde…

‘’16. Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh’’ sergisi İstanbul’da sanatseverlerle buluşuyor…
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’nun ev sahipliğinde, İKASD İstanbul Kültürlerarası Sanat Diyalogları tarafından projelendirilen ‘’16.Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh’’ sergisi Saraybosna ve Belgrad’tan sonra, 15 / 30 Ocak 2016 tarihleri arasında İstanbul da sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.

Küratörlüğünü Beste Gürsu’nun yaptığı projede, çini sanatçısı Sevim Ersoy’un liderliğinde çini panolara aktarılan 30 adet güzergah minyatürleri ile nakkaş Matrakçı Nasuh’u; Eserlerinde yer alan beyitleri ile Şair Matrakçı Nasuh’u; Beyitlerden seçkiler ile yazılan 10 adet divani levha’da hattat Matrakçı Nasuh’u; vasıflarından bir kaçının çağdaş bir yorumla tuvale aktarıldığı, 1 adet tablo’da ressam, matematikçi ve silahşör Matrakçı Nasuh’u 12 bayan sanatçı, toplam 41 eser ile anmak, anlatmak ve aktarmaktadır.

Proje kapsamında, Topkapı Sarayı revan yazması 1272 nolu Matrakçı Nasuh ‘’Tarih-i Sultan Bayezid’’ eseri Klasik Türkçeden aktarılmış ve Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu tarafından tıpkı basım olarak yayınlanmıştır. T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü ‘’Matrakçı Nasuh’’ anısına özel olarak ‘’XVI. Yüzyıl Türk Musiki’’ albümü, PTT.A.Ş. Matrakçı Nasuh özel anma pulu ve kartpostalı, UNESCO Türkiye tarafından da proje kataloğu yayınlamıştır.

Ölümünün 450.yılı münasebeti ile Matrakçı Nasuh, UNESCO tarafından ‘’Anma ve kutlama yıldönümleri’’ kapsamına alınmıştır.

UNESCO Türkiye Milli Komitesi, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, T.C. Dış İşleri Bakanlığı, Yunus Emre Enstitüsü, PTT A.Ş, Daily Sabah, Atv, Sabah, Art and Life Production, İnsanveSanat, CC Tercüme desteği ve Global İletişim ortağı Anadolu Ajans ile 3 kıta, 9 ülke, 10 şehirde gerçekleştirilecek proje İstanbul dan sonra Viyana’da sergilenecektir.

Sergi 15-30 Ocak 2016 tarihleri arasında Pazartesi hariç hergün saat 09.00 / 17.00 arası TBMM Dolmabahçe Sarayı Sanat Galerisinde izlenebilir.

PROJE: İKASD İstanbul Kültürlerarası Sanat Diyalogları Derneği / KÜRATÖR : Beste Gürsu / ÇİNİ SANATÇILARI: Sevim Ersoy - Deniz Mutlu Erdoğan - Ebru Şengül - Erman Özcan- Fatma Çakır – Günseli Devrim – Muhterem Pakyürek – Sibel Dileksiz - Sibel Gürgener – Yeşim Ufukşen / HATTAT Hülya Cansız Gür – RESSAM Sema Bicik

Project IKASD

Curator Beste Gürsu

Project Coordinator Gizem Gürpınar, Project Coordinator Assistant Çise Babataşı, Project Assistant Ezgi Özdemir , Editor Esra Bener,Creative Director Ena Mulavdic,Design Güniz Özsüt,Digital Media Director Sina Gürsu, Art Director Tunç Bilge, International Communication Coordinator Derya Gürsu,Finance Director Nurdan Dayıoğlu,Field Coordinator Alp Büyükakgül, Social Media insanvesanat.com, International Logistics Coordinator Gürsu Shipping Transport and Trading Ltd. Co., Translation CC Tercüme Hizmetleri ve Yönetim Danışmanlığı Ltd.Şti. Print İzform Matbaacılık & Gizgrup Basım Hizmetleri Ltd. Şti...
İKASD - İstanbu Kültürlerarası Sanat Diyalogları Derneği
© 2015 - 2019, Tüm hakları saklıdır.