İkasd Facebook İkasd Twitter İkasd Instagram İkasd Youtube İkasd Vimeo English

Matraki Bir Osmanlı Yıldızı Belgesel


16.Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh Sergileri..
22 Kasım - 28 Aralık 2017 Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, İKASD İstanbul Kültürler arası Sanat Diyalogları Derneği tarafından projelendirilen ‘’16.Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh’’ projesikapsamında hazırlanan‚‘Matraki bir Osmanlı yıldızı‘‘ belgesel filmi çekimleri

İstanbul, Viyana, Tokyo, Paris, ABD’de tamamlandı

Dünya tarihine en uzun süre iz bırakmış yegane imparatorluk Osmanlı Devleti’dir. İnsanlık tarih ve kültürüne, altı asırdan fazla etki ve değer bırakmıştır.

Osmanoğulları kayı boyunun devamı olan bir silsile olmasına rağmen, kurdukları devletin başarısını, sadece kendilerini esas alarak değil, kapılarını dünyaya açık tutarak, bulabildikleri tüm yetenekler ve becerilerden istifade ederek sağlamışlardır.

Osmanlı İmparatorluğu’na kattıkları yeni ulusları, adeta öz toprakları olarak benimseyen Osmanlı padişahları, yeni vatandaşlarını kolaylıkla sistemin içerisine dahil ederek kapasitelerini tüm ulus için kullanmayı bilmişlerdir.

Özellikle 16.Yüzyıl Osmanlı Tarihi ve Matrakçı Nasuh üzerine çalışmalar yürüten değerli tarihçiler;
Dr. Davut Erkan, Prof. Devrim Erbil, Prof. Dr. Feridun Emecen, Dr. Hiroyuki Ogasawara, Prof. Dr. İdris Bostan, Prof. Dr. Minako Mizuno Yamanlar, Prof. Dr. Nurhan Atasoy, Dr. M. Sinan Genim, Prof. Dr. Tadashi Suzuki, Prof. Dr. Zeynep Tarım Ertuğ, Dr. Walter Posch’unanlatım ve aktarımları ile hazırlanan belgesel sadece marifet sahibibir şahsiyeti anlatmamakta aynı zamanda da, Osmanlı İmparatorluğunun bir dönemine de ışık tutmaktadır.

Matrakçı Nasuh (Nasuh bin Karagöz bin Abdullah) ’daEnderun’da yetiştirilen çocuklardan biridir. Küçük yaşlardan itibaren yetenekleri ile dikkat çekmeyi başarmış, zaman içinde birçok hüner kazanmıştır.
Osmanlı tarihinde iz bırakmış, II.Bayezid Handöneminde yetişmiş, Yavuz Sultan Selim Hanve Kanuni Sultan Süleyman Han dönemlerinde yaşamış Matrakçı Nasuh mana ve marifet sahibidir. Silahşördür, sporcudur, felsefecidir, tarihçidir, matematikçidir, sanatçıdır, şairdir, ressamdır,ve nakkaştır ... Kısa sürede dönemin önemli kişilerini etkilemeyi başarmış, adım adım yükselmeye başlamıştır. Yavuz Sultan Selim Han döneminde yükselir, Kanuni Sultan Süleyman Han döneminde altın çağını yaşar ve yaşatır. Onun yetenekleri karşısında kayıtsız kalamayan Sultanlar, onun değerini anlar, bilir ve ödüllendirir. Osmanlı devletinin yıldızı parlayan, marifet sahibi yıldızlarından biridir.

‘’Matraki bir Osmanlı Yıldızı’’ belgesel filmi, T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde İKASD tarafından gerçekleştirilen ‘’16.Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh’’ projesi kapsamındaT.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla hazırlanmıştır.

İstanbul, Viyana ve Tokyo da çekimleri gerçekleştirilen, yapımcılığınıBeste Gürsu’nun üstlendiği, Müzikleri Can Atilla tarafından bestelenen, yönetmenliğini Ali Sina Gürsu’nunyaptığı film aynı zamanda genç sinemacılara destek vermek amacı ilegenç bir kadro ile hazırlanmıştır.

YönetmenAli Sina Gürsu, Görüntü Yönetmeni Muhammed Danış, Araştırma & Koordinasyon Yeliz Çelebi,Belgesel Danışmanı & İllüstrasyon Reza Hemmatirad; Senaryo Beste Gürsu & Sinan Eren Erk, Proje Asistanları Gizem Gürpınar & Çise Babataşı, Kurgu Muhammed Danış
Color Corection Ali Sina Gürsu, Kamera Asistanı Fuad Delaver, Kostüm Tunç Bilge, Seslendirme Sinan Eren Erk, Seslendirme Kayıt Osman Çetin & Eyüp Gündüz; Prodüksiyon Art And Life Prodüksiyon & Shineist Creative Photo & Video Production Yapımcı Beste Gürsu
Detaylı Bilgi :İKASD+90212 293 91 50 / +90 544 496 39 59 / info@ikasd.org.tr..
İKASD - İstanbu Kültürlerarası Sanat Diyalogları Derneği
© 2015 - 2019, Tüm hakları saklıdır.